CerQal®, platformupdate 1/2023, twee grote verbeteringen doorgevoerd

CerQal staat voor leren op de werkplek. Als continu leren en ontwikkelen de insteek van je product en dienst is, betekent dat ook dat je zelf continu wilt en moet verbeteren. Dit is niet alleen in het kader van ons kwaliteitsmanagementsysteem, maar vooral omdat we gebruikers willen laten zien dat leren en ontwikkelen je veel brengt.

CerQal wordt nu ruim 1,5 jaar gebruikt. Tijd voor een meer uitgebreide evaluatie. Een evaluatie over het gebruik, mogelijke verbeterpunten en eventuele wensen tot uitbreiding is uitgevoerd bij een representatieve steekproef van 28 personen. Deze 28 personen zijn gebruikers, auditors, kwaliteitskundigen, directieleden en een collega programmeur.

Onderstaande drie punten zijn uit de evaluatie naar voren gekomen als meest gewenste verbeteringen:

  1. Is een betere integratie met het kwaliteitshandboek mogelijk? Gebruikers hebben de vraag gesteld of het, vaak aangeleverde, kwaliteitshandboek beknopter/leesbaarder kan;
  2. Als er een vraag of een onderwerp speelt, hoe kan ik deze dan sneller vinden zodat ik ermee aan de slag kan?
  3. Hoe kunnen we medewerkers/zij-instromers die de Nederlandse taal minder goed kunnen lezen, helpen om het platform beter te kunnen gebruiken?

De voorgestelde verbeteringen hebben we uitgewerkt in meerdere scenario’s van implementatie en deze zijn voorgelegd aan de gebruikers. Hieruit zijn voorkeuren geselecteerd. Deze hebben we geïmplementeerd en zijn inmiddels actief op het platform.

Eerste doorgevoerde verbetering

De boven beschreven verbetervoorstellen 1 en 2 hebben we samengenomen en als volgt uitgewerkt en geïmplementeerd.

De bestaande processen in CerQal zijn uitgebreid met een aantal werkwijzen en procedures waardoor er een nagenoeg volledige implementatie van het kwaliteitshandboek is gerealiseerd in het platform. De algemene hoofdstukken van het ‘bestaande kwaliteitshandboek’ zijn in CerQal opgenomen, geïndexeerd en daarmee vindbaar via de zoekfunctie en snelkoppelingen.

Resultaat: Als je met CerQal werkt heb je geen omkijken meer naar een kwaliteitshandboek. Door integratie is actualisatie verzekerd en kan de focus worden gelegd op het dagelijkse gebruik van het platform door monteurs, werkvoorbereiders, projectleiders en andere collega’s. Je werkt daarmee automatisch conform de door jou beschreven werkwijzen en methoden. Door de volledige integratie is er een 100% indexatie van onderwerpen. Snel een onderwerp vinden kan nu via de zoekbalk en snelkoppelingen die zijn aangebracht.

Tweede doorgevoerde verbetering

Bij navraag op de wens medewerkers te helpen die minder goed de Nederlandse taal beheersen, is naar voren gekomen dat het verstaan van de Nederlandse taal niet het probleem is, maar het begrijpelijk kunnen lezen van de, vaak technische, teksten en instructies. Veel wordt al ondervangen door de video’s die we gebruiken, maar dat nam zeker niet alle vragen weg.

In het platform is nu een voorleesfunctie operationeel. Deze voorleesfunctie is aanwezig op elke pagina, in elk proces en voor elke werkinstructie. Dus ook voor de teksten die voorheen in het separate en eigen kwaliteitshandboek waren opgenomen.

Door op de knop ‘lees voor’ te drukken start de functie, deze kan je pauzeren, hervatten of weer volledig opnieuw voor laten lezen.

Eenvoudiger en makkelijker kunnen we het niet maken.
Resultaat: met de voorleesfunctie is het gebruik nog laagdrempeliger geworden, ook voor medewerkers die de Nederlandse taal wat minder goed beheersen.

Leren is investeren

Continu leren is niet meer weg te denken uit onze branche van de safety- en securitydiensten. Leren is investeren in jezelf, je organisatie en de gebruikte tools. De eerste reacties op de doorgevoerde verbeteringen zijn erg positief en inspireren ons om hard te blijven werken aan ons platform.

Ons platform

CerQal geeft gecertificeerde diensten en techniek een gezicht. Met ons platform brengen we techniek naar de mensen. Zowel de professional als de zij-instromer kan werken met ons platform om het vak onder de knie te krijgen. Met CerQal maken we techniek elke dag een stukje toegankelijker:

  • voor de technicus/monteur;
  • voor de klant;
  • voor de collega.

 CerQal is een praktijkgerichte leer- en ontwikkelplatform voor onder andere branddetectiebedrijven, beveiligingsbedrijven, installateurs en specialisten werkzaam in de Safety- & Securitymarkt. CerQal staat voor leren en ontwikkelen tijdens je werk. Met onze platform delen we kennis en ervaring met inzet van kwalificatie-, certificatie- en inspectieprocessen waarin ook de vereiste vaardigheden van producten en diensten van leveranciers/partners zijn verwerkt.

Meer weten over onze aanpak en/of CerQal®? Ga naar https://cerqal.nl/over-cerqal
Interesse over de mogelijkheden, bekijk onze blogs: https://opportunitygroup.nl/blog
Wil je referenties lezen van o.a. gebruikers: https://cerqal.nl/referenties
Veel gestelde vragen: https://bit.ly/3EOLeXY

Informatie en contact

Kies voor continuïteit, kies voor de samenwerking met CerQal®. Wil je kennismaken met het platform middels een live demonstratie, neem dan contact met ons op:
Hedwig Linnenbank, hedwig@opportunitygroup.nl of bel: +31 314 675170
Peter Gielens, peter@opportunitygroup.nl of bel: +31 613557630

Terug naar overzicht

Geplaatst op 20 maart 2023

Postbus 50
7040 AB ‘s-Heerenberg
Hinkeman 32
6916 LL Tolkamer